Brokolica a karfiol. Výskum ukazuje, že tieto zeleniny deaktivujú inhibítor rastu svalov, myostatín.

Poďme sa pozrieť na to, čo hovoria vedecké výskumy. V každom športe sa nájdu vegetariáni aj napriek tomu, že veľa ľudí si myslí, že by nemali mať šancu uspieť bez jedenia mäsa. Môže to mať vedecký dôvod. Vegetariáni môžu mať v skutočnosti tajnú zbraň, ktorá im umožňuje ľahšie budovať svaly, ako by sme si mysleli. Už ste sa asi stretli s podobnými fotkami na internete a možno ste si mysleli, že je to len Photoshop. No mýlili ste sa!

Predstavujem vám plemeno Belgické modré /Bos taurus/. Hovorí sa, že majú „dvojité svalstvo“, pretože majú mutáciu, ktorá potláča produkciu proteínu pre reguláciu rast svalov (myostatín).

Ak však dokážeme myostatín potlačiť s užívaním nejakého lieku, alebo zlúčeniny, mohli by sme teoreticky zmeniť býkov, psov a áno, dokonca aj ľudí, aby mali ,,dvojité osvalenstvo,,. Vedci z Bonnskej Univerzity objavili triedu zeleniny, ktorá môže skutočne potlačiť gén myostatínu v satelitných bunkách, čo umožňuje svalom rásť nad rámec svojich bežných genetických obmedzení.

Brokolica a Karfiol
Glukorafanín je chemikália, ktorá sa nachádza v brokolici, karfiole a najmä mladých klíčkoch týchto dvoch druhov zeleniny. Keď ľudia jedia a trávia túto zeleninu, premieňa sa glukorafanín na látku nazývanú sulforaphane, o ktorej je už dlho známe, že má protirakovinové a antimikrobiálne vlastnosti. Keď však vedci v Nemecku vystavili satelitné bunky ošípaných (ktoré sú veľmi podobné ľudským satelitným bunkám) sulforaphane, vyvinuli sa na dospelé svalové bunky.

Tento objav má obrovský lekársky a ekonomický potenciál, ako sami vedci poznamenali: „Ak sú jeho účinky overené a aplikované na modeli in vivo, sulforaphane môže mať terapeutický prínos pri liečbe porúch ľudských kostrových svalov a praktickú hodnotu pri produkcii mäsa.“ Vegetariáni pravdepodobne, aj keď neúmyselne, už využívajú výhody sulforaphanu, ktoré inhibujú myostatín tým, že jedia veľa brokolice a karfiolu.

Tí, ktorí jedia mäso, môžu tiež využiť pozitívne efekty týchto dvoch zelenín tým, že ich každý deň zaradíme do jedálnička, aspoň kým nie je možné, že niekedy v budúcnosti bude k dispozícii suforaphane v doplnkovej forme. Ďalší výskum tiež naznačuje, že by ste mali jesť varené verzie tejto zeleniny (na rozdeľ od surovej), pretože vďaka vareniu sú živiny a zlúčeniny dostupnejšie.

Zdroje:
Fan H, Zhang R, Tesfaye D, Tholen E, Looft C, Hölker M, Schellander K, Cinar MU. “Sulforaphane causes a major epigenetic repression of myostatin in porcine satellite cells.” Epigenetics. 2012 Dec 1;7(12):1379-90.

Ludo-web1-min
AUTOR

Ľudovít Czókoly

CrossFit Level 2 Trainer
Head Coach