V minulom článku sme si rozobrali vplyv stravy na naše úspechy, pokiaľ chceme schudnúť, resp. pribrať. Zoznámili sme sa aj s pojmom ako kalorický deficit, na ktorý sa zameráme práve teraz a ktorý je potrebný hlavne pri znižovaní našej hmotnosti.

Laicky môžeme kalorický deficit označiť takto: „je to stav, kedy príjmem menej kalórií, ako moje telo počas dňa dokáže spáliť“.

Ako ale zistím, koľko za deň moje telo spáli? Hmm… a tu sa dostávame k prvému problému, pri ktorom to každý „bežný smrteľník“ vzdá.

Princíp výpočtu však nie je až taký zložitý. Na internete existuje mnoho online kalkulačiek, ktoré nám aspoň približne vyrátajú bazálny metabolizmus. To je počet kalórií, ktoré telo potrebuje na udržanie životných funkcií, ako je dýchanie, tlkot srdca, činnosť mozgu a ostatných orgánov. Ďalšou alternatívou môžu byť inteligentné váhy, prípadne merania kompozície a zloženia tela špecialistom. Posledná alternatíva nám povie najpresnejšie číslo. Od tohto čísla sa môžeme ďalej posúvať tým, že si buď zadovážime športové hodinky /najpresnejšie sú tie s hrudným pásom/, alebo svoju aktivitu odhadneme prostredníctvom rôznych mobilných aplikácií. Tu však treba upozorniť, že 60kg žena rovnakou aktivitou spáli podstatne menej kalórií, ako 95 kg muž.

Uvediem príklad –

Podľa merania som zistila, že môj bazálny metabolizmus je 1550 kcal. Denne svojou aktivitou /spánok, chôdza, práca, tréningy,../ spálim približne 500 kcal. Súčet týchto dvoch údajov je 2050 kcal – toľko môžem za deň prijať, aby som ani nepribrala, ale ani neschudla. Ak by som sa dostala do kalorického deficitu 300 kcal denne, namiesto 2050 kcal by som prijímala 1750 kcal a moja váha by postupne klesala. Na úbytok hmotnosti 0,5kg /tkaniva/ potrebujem vytvoriť 3500 kcal deficit. Ak však za deň príjmem viac ako cca 2050 kcal, moja váha bude postupne stúpať.

Koľko toho teda môžem zjesť? Ako to všetko vyrátam?

Jediným spôsobom, ktorý môžem osobne odporučiť je začať používať aplikáciu na rátanie kalórií. Existuje ich niekoľko a sú voľne dostupné. V aplikácii sa dá nájsť konkrétna potravina, zadať množstvo, aké sme skonzumovali a na konci dňa si vieme takýmto spôsobom odsledovať, či sme splnili svoj cieľ. Potraviny je však potrebné aspoň zo začiatku vážiť, nakoľko laik nemá dostatočný odhad a aj malá odchýlka – najmä v tukoch nám dokáže spraviť značný rozdiel.