Zvýšia aktivitu centrálneho nervového systému a tela. Sú to lieky, ktoré sú príjemné a povzbudzujúce účinky alebo lieky, ktoré majú sympatomimetické účinky. (zvyšujúce krvý tlak, zrýchlenie pulzu, rozšírenie dýchacích ciest)
Sympatomimetiká sú stimulačné zlúčeniny, ktoré napodobňujú účinky sympatického nervového systému. Primárne endogénne agonisty sympatického nervového systému sú katecholamíny (t.j. epinefrín [adrenalín], norepinefrín [noradrenalín] a dopamín), ktoré fungujú ako neurotransmitery a hormóny.
Kofeín je najčastejšie používanou psychoaktívnou látkou na svete a zďaleka najbežnejším stimulantom.
Mechanizmus účinku kofeínu sa líši od mnohých stimulantov, pretože stimuluje adenozínové receptory. Adenozínové receptory sa považujú za veľký hnací motor ospalosti a spánku a ich pôsobenie sa zvyšuje s predĺženou bdelosťou.
Spotreba kávy je spojená s nižším celkovým rizikom rakoviny. Ale vysoká konzumácia kávy môže zvýšiť riziko rakoviny močového mechúra. Ochranný účinok kofeínu proti Alzheimerovej chorobe je možný, ale dôkazy nie sú presvedčivé. Mierna konzumácia kávy môže znížiť riziko kardiovaskulárnych chorôb a môže do istej miery znížiť riziko cukrovky 2. typu. Pitie 1-3 šálky kávy denne nemá vplyv na riziko hypertenzie(vysoký tlak) v porovnaní s pitím malej alebo žiadnej kávy. Tí, ktorí pijú 4+ šálky denne, však môžu mať mierne zvýšené riziko. Kofeín zvyšuje vnútro-očný tlak u pacientov s glaukómom, ale nezdá sa, že by ovplyvňoval normálnych jedincov. Môže chrániť ľudí pred cirhózou pečene. Kofeín môže zvýšiť účinnosť niektorých liekov vrátane liekov používaných na liečbu bolesti hlavy. Kofeín môže znížiť závažnosť akútnej horskej choroby, ak sa užije niekoľko hodín pred dosiahnutím vysokej nadmorskej výšky.
Jednoduchá šálka kávy vám môže skutočne pomôcť schudnúť. Je nabitá zlúčeninami, o ktorých sa preukázalo, že zvyšujú rýchlosť metabolizmu, zvyšujú účinnosť pri spaľovaní tuku, zlepšujú výkonnosť , zvyšujú pocit sýtosti (pocit plnosti) a odtláča tkz. Cravings.
Dokonca aj pri dobrých stravovacích návykoch sa naše telo snaží udržiavať naše pôvodné tukové zásoby. Toto sa často označuje ako „nastavená hodnota telesného tuku“. Káva môže pomôcť bojovať proti tomuto nastavenému bodu zvýšením metabolizmu, čo vám pomôže spáliť viac kalórií, aj keď nie ste trénovaní. V jednej štúdii sa rýchlosť metabolizmu tých, ktorí konzumujú kávu kofeinovanú, zvýšila na 3 až 11% počas troch hodín po konzumácii.
Ale počkajte, je toho viac
Chlorogénové kyseliny (CGA) nachádzajúce sa v káve inhibujú absorpciu glukózy v čreve. Odtlača GIP (inzulínotropný peptid závislý od glukózy)ktorý je glukagonotropný, čo znamená, že podporuje produkciu glukagónu(hormon čo pomáh konvertovať glykogén na glukózu) . Je to prospešné pre ľudí, ktorí sa snažia chudnúť, lebo glukagon pomáha posielať signály do mozgu, aby ste sa cítili nasýtení.
Cyklovanie
Rôzni ľudia majú rôznu úroveň citlivosti na kofeín. Čím dlhšie ju budete piť a čím viac ju budete piť, tým menej sa stanete citlivejšími. Ak chcete odbúravať tuky a znižovať hlad, cyklujte kofeín, aby sa jeho účinky výraznejšie prejavili počas fázy chudnutia.
Nikotín je aktívna chemická zložka v tabaku, ktorá je dostupná v mnohých formách, vrátane cigariet, cigár, žuvacieho tabaku a pomôcok na odvykanie od fajčenia, ako sú nikotínové náplaste, nikotínové žuvačky a elektronické cigarety. Nikotín sa po celom svete používa široko pre svoje stimulačné a relaxačné účinky. Nikotín uplatňuje svoje účinky prostredníctvom agonizmu nikotínového acetylcholínového receptora, čo má za následok viacnásobné účinky, ako je zvýšenie aktivity dopaminergných neurónov v systéme odmeňovania v strednom mozgu. Nikotín je návykový a vytvára závislosť. Tabak je najbežnejší zdroj nikotínu, má celkovú škodu pre používateľa. Jeho vlastné skóre je o 3 percentá nižšie ako kokaín a o 13 percent nad amfetamínmi, čo je šieste miesto, najškodlivejších z hodnotených 20 liekov, ako bolo stanovené analýzou viacerých kritérií.